Τί είναι το ISDN

Το ISDN είναι ένα νέο ψηφιακό τηλεπικοινωνιακό προϊόν, το οποίο εδώ και 4 χρόνια άρχισε να παρέχεται στην Ελλάδα.

Ο όρος ISDN αποτελεί τα αρχικά των λέξεων Integrated Services Digital Network δηλαδή ψηφιακό δίκτυο ολοκληρωμένων υπηρεσιών.

Με την χρήση γραμμών ISDN μπορούμε να πετύχουμε μεταφορά φωνής και δεδομένων υψηλής ταχύτητας και αυτό χωρίς τις απώλειες και τα προβλήματα που παρουσιάζει το συμβατικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Το ISDN αποτελεί ένα πρότυπο το οποίο έχει σχεδιαστεί με την συνεργασία πολλών χωρών της Ευρώπης και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ενιαία τυποποίηση και χρήση του. Αρκετές διαφορές παρουσιάζει το ISDN που χρησιμοποιείται στην Αμερική και άλλες πάλι το ISDN που χρησιμοποιείται στην Ασία. Καλό είναι όποιες συσκευές ISDN προμηθευτείτε να ακολουθούν τις προδιαγραφές του EuroISDN.

Οι γραμμές ISDN παρέχονται σε 2 μορφές ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη. Ο πρώτος τύπος και ο πιο οικονομικός ονομάζεται Βασική Πρόσβαση (BRA) και απευθύνεται σε μικρά γραφεία και ιδιώτες. Αποτελείται από 2 ωφέλιμα κανάλια D channels τα οποία έχουν δυνατότητα μεταφοράς πληροφοριών με εύρος ζώνης μέχρι 64 Kbps το κάθε ένα (στην πράξη για εμάς αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν 2 τηλεφωνικές συνδιαλέξεις την ίδια στιγμή). Ο δεύτερος τύπος ονομάζεται Πρωτεύουσα Πρόσβαση (PRI) και χρησιμοποιείται από μεγάλα γραφεία και οργανισμούς . Αποτελείται από 30 ωφέλιμα κανάλια που με απλά λόγια σημαίνει ότι είναι δυνατή η ταυτόχρονη πραγματοποίηση 30 τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Βέβαια οι γραμμές ISDN δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την μεταφορά φωνής αλλά και για την μεταφορά δεδομένων. Έτσι με μία γραμμή ISDN Βασικής πρόσβασης μπορούμε εκτός από το να πραγματοποιούμε 2 τηλεφωνικές συνδιαλέξεις να είμαστε συνδεδεμένοι στο Internet με την χρήση ενός Modem και την ίδια στιγμή να χρησιμοποιούμε και το τηλέφωνο.

Για να υλοποιηθεί το παραπάνω και για να αποκτήσουμε στο γραφείο μας η στο σπίτι μία γραμμή ISDN χρειάζεται μετά από αίτηση μας ο παροχέας (provider) τηλεφωνικών υπηρεσιών της περιοχής μας, αν έχουμε ήδη μια απλή τηλεφωνική γραμμή να την μετατρέψει σε γραμμή ISDN, η αν δεν είχαμε τηλεφωνική γραμμή να μας συνδέσει με το ISDN κέντρο του. Μετά την μετατροπή απλής τηλεφωνικής γραμμής σε γραμμή ISDN ο τεχνικός τοποθετεί στα άκρα ένα κουτί (Terminal Adaptor η ΤΑ) το οποίο αναλαμβάνει την τροποποίηση της ψηφιακής πληροφορίας που έρχεται από τον παροχέα (provider) στην μορφή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τερματικές μας συσκευές (τηλέφωνα, modem, fax, τηλεφωνικά κέντρα). Το ΤΑ που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για τις γραμμές ISDN που παρέχει ο ΟΤΕ είναι το NetMod της εταιρίας Intracom . Αυτό διαθέτει μία υποδοχή εισόδου της γραμμής που έρχεται από τον ΟΤΕ και ονομάζεται U bus και δεν έχει καμία εφαρμογή για τον τελικό χρήστη, όσον αφορά τις εξόδους έχει τέσσερις υποδοχές, οι δύο είναι για απλές τηλεφωνικές συσκευές και ονομάζονται ab1 και ab2 και οι άλλες δύο υποδοχές S bus είναι για συσκευές ISDN. Οι συσκευές ISDN συνδέονται με 4 σύρματα και θέλει προσοχή να μην αλλάξουμε την σειρά τους όταν τα συνδέουμε. Ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό του ISDN είναι η δυνατότητα να έχουμε πολλά MSN (Multiple Subscriber Numbers). Με την λειτουργία αυτή μπορούμε να έχουμε σε μια γραμμή Απλής Πρόσβασης (BRA) έως και δέκα αριθμούς κλήσης. Βέβαια στις γραμμές BRA μόνο δύο ταυτόχρονες επικοινωνίες μπορούμε να έχουμε άλλα με την χρήση των δέκα MSN έχουμε την δυνατότητα τις διεπιλογής (Direct Dial In) DDI, έτσι για παράδειγμα σε μία εταιρία οι αριθμοί κλήσης μπορεί να είναι 12340 για την γραμματεία, 12341 για το λογιστήριο, 12342 για τις πωλήσεις, 12343 για την τεχνική υποστήριξη, 12344, 12345, 12346,…. . Η εκμετάλλευση των MSN είναι δυνατή μόνο με την ύπαρξη ενός τηλεφωνικού κέντρου ISDN το οποίο κατευθύνει τις κλήσεις στο σωστό εσωτερικό ανάλογα με το MSN στο οποίο έγινε η κλήση.

Μια ακόμα δυνατότητα του ISDN είναι η πληροφορία χρέωσης που μας δίνει κάθε φορά που χρησιμοποιούμε μία γραμμή . Η πληροφορία αυτή εμφανίζεται στην οθόνη πολλών συσκευών ISDN ή καταγράφεται από τα τηλεφωνικά κέντρα ISDN έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση του κόστους των κλήσεων ενός εσωτερικού τηλεφώνου για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πολλές ακόμα δυνατότητες του ISDN μπορεί να φανούν χρήσιμες για την δικιά σας επιχείρηση, είμαστε στην διάθεση σας με τις εξειδικευμένες γνώσεις μας να σας τις αναλύσουμε και να βρούμε αυτές που πραγματικά σας χρειάζονται. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 22510 47133 η στο κινητό 6974 109705.