Ψηφιακή Φωτογραφική Μηχανή Canon EOS 1D Mark II

Η Canon, πρωτοπόρος στους τομείς της φωτογραφίας και των τεχνολογιών απεικόνισης, θέτει νέα πρότυπα στην επαγγελματική φωτογραφία με την ανακοίνωση της EOS 1D Mark II. Συνδυάζοντας εκπληκτική ταχύτητα και ασυναγώνιστη ανάλυση, η EOS 1D Mark II έχει δυνατότητα συνεχούς λήψης με ταχύτητα περίπου 8.5 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) και ανάλυση 8.2 Megapixels, παίρνοντας την πρωτοκαθεδρία από την Canon EOS-1D σαν η πιο ισχυρή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή SLR στον κόσμο.
Για την επίτευξη αυτού του απαράμιλλου συνδυασμού υψηλής ταχύτητας και ανάλυσης, η Canon ενσωμάτωσε τρεις νέες τεχνολογίες στην EOS 1D Mark II: τον επεξεργαστή νέας γενιάς DIGIC II της Canon, ένα νέο αισθητήρα CMOS και ένα νέο σύστημα μνήμης προσωρινής αποθήκευσης (buffer) με εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος. Χάρη στη συνεργασία αυτών των νέων τεχνολογιών, η EOS 1D Mark II παρέχει δυνατότητα συνεχούς λήψης με ταχύτητα 8.5 fps, έως 40 φωτογραφίες σε μορφή JPEG, ή έως 20 φωτογραφίες σε μορφή RAW. Αυτό το υψηλό επίπεδο απόδοσης μπορεί να επιτευχθεί είτε σε κατάσταση αυτόματης εστίασης μιας λήψης (Single Shot AF), είτε σε κατάσταση συνεχούς μεταβολής της εστίασης (AI Servo AF).

"Χάρη στην ανώτερη ταχύτητα και την πρωτοφανή ποιότητα εικόνας, η EOS 1D Mark II θέτει νέα πρότυπα απόδοσης για τους φωτογράφους στους τομείς των σπορ και της ειδησεογραφίας”, σχολιάζει ο κ. Komatsuzaki, Επικεφαλής του Τομέα Consumer Imaging της Canon Europe. “Με σχεδόν διπλάσια ανάλυση από αυτή της EOS-1D, η EOS 1D Mark II δίνει επίσης στις ψηφιακές μηχανές SLR τη δυνατότητα να διεισδύσουν σε επαγγελματικούς χώρους όπως οι φωτογραφίσεις μόδας, φύσης και εκδηλώσεων ”.

Η πρώτη επιλογή των ειδησεογραφικών πρακτορείων
Η EOS-1D έχει ήδη εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στους τομείς των σπορ και του φωτορεπορτάζ παγκοσμίως, δεδομένου ότι τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου - συμπεριλαμβανομένων των Reuters, Getty Images και AFP - επιλέγουν επαγγελματικά προϊόντα της Canon για τους φωτογράφους τους. “Οι φωτογράφοι μας είναι από τους καλύτερους στον κόσμο, ανεξάρτητα από το εάν καλύπτουν διεθνείς ειδήσεις, σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις ή ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, και για τον λόγο αυτό έχουν ποικίλες - και πιθανώς ακραίες - ανάγκες στον τομέα της απόδοσης. Η Canon είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που κατανοούν και καλύπτουν τις ανάγκες των φωτογράφων μας, κατασκευάζοντας εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής,” σχολιάζει ο Adrian Murrell, Αντιπρόεδρος του τομέα Operations, News and Sport EMEA & Asia Pac του Getty Images.

Νέος αισθητήρας CMOS
Τα pixels του νέου αισθητήρα CMOS μεγέθους 28.7mm x 19.1mm APS-H έχουν εμβαδόν 8.2΅m αντίστοιχα με το εμβαδόν 8.8΅m της βραβευμένης EOS-1Ds. Ένα νέο κύκλωμα καταστολής θορύβου έχει υλοποιηθεί στον αισθητήρα. Ένα χαμηλοπερατό φίλτρο τοποθετημένο μπροστά από τον αισθητήρα μειώνει την εμφάνιση ανεπιθύμητων φαινομένων αλλοίωσης χρωμάτων και moire, ενώ το φίλτρο υπερύθρων αποτρέπει την εμφάνιση κόκκινων pixels στα περιγράμματα, τα οποία προκαλούνται από τις ανακλάσεις του φωτός και την υγρασία της ατμόσφαιρας.

Το πλεονέκτημα του αισθητήρα CMOS
Αγνοώντας την τάση της αγοράς που θέλει τις εταιρείες κατασκευής φωτογραφικών ειδών να αγοράζουν αισθητήρες CCD από άλλους κατασκευαστές, η Canon επέλεξε να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δικών της αισθητήρων CMOS. Οι επενδύσεις της σε έρευνα και ανάπτυξη σ' αυτό τον τομέα είχαν σαν αποτέλεσμα την κατασκευή αισθητήρων με υψηλότερη ταχύτητα, μεγαλύτερη ανάλυση, χαμηλό θόρυβο και ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας συγκριτικά με την ανταγωνιστική τεχνολογία CCD. Η παρουσίαση της EOS 1D Mark II αντιπροσωπεύει μία στρατηγική κίνηση για την Canon, η οποία χρησιμοποιεί πλέον δικούς της αισθητήρες CMOS σε όλη την σειρά ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών SLR.

Η Canon θεωρεί ότι η κατασκευή όλων των βασικών εξαρτημάτων των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών SLR από την ίδια είναι ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα. Επί του παρόντος, είναι ο μοναδικός κατασκευαστής που διαθέτει μία σειρά ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών SLR με 3 διαφορετικά μεγέθη αισθητήρων.

Επεξεργαστής DIGIC δεύτερης γενιάς
Ένας νέος επεξεργαστής, ο DIGIC II, παρέχει την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την επίτευξη πρωτοφανών επιδόσεων στους τομείς της ανάλυσης και της ταχύτητας. Ο συνδυασμός τριών νέων τεχνολογιών - αισθητήρας CMOS, επεξεργαστής DIGIC II και νέο σύστημα μνήμης (buffer) - δίνει στην EOS 1D Mark II τη δυνατότητα να καταγράφει και να επεξεργάζεται πάνω από 69 Megapixels δεδομένων ανά δευτερόλεπτο.

Ο χρόνος ενεργοποίησης της μηχανής είναι περίπου 0.5 του δευτερολέπτου. Η αυξημένη ισχύς του επεξεργαστή κατέστησε επίσης εφικτή την χρήση πιο εξελιγμένων αλγορίθμων επεξεργασίας εικόνας για την βελτίωση της ισορροπίας του λευκού, της αυτόματης έκθεσης και της συνολικής ποιότητας της εικόνας. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν την μορφή αρχείου JPEG με τέσσερις διαφορετικές αναλύσεις για τις εικόνες τους, κάθε μία εκ των οποίων υποστηρίζει δέκα επιλέξιμα από τον χρήστη επίπεδα συμπίεσης. Η EOS 1D Mark II υποστηρίζει τους χώρους χρωμάτων sRGB και Adobe RGB με επιλέξιμες από τον χρήστη ρυθμίσεις για τον κορεσμό των χρωμάτων και τα επίπεδα τόνων, ενώ παρέχει επίσης πέντε προκαθορισμένους και δύο καθοριζόμενους από τον χρήστη πίνακες χρωμάτων. Παρέχεται δυνατότητα διόρθωσης της Ισορροπίας Λευκού (WB) κατά +/- 9 επίπεδα για τις αποχρώσεις μπλε/amber και ματζέντα/πράσινου, ενώ η μηχανή υποστηρίζει επίσης Οριοθέτηση Ισορροπίας Λευκού (WB bracketing) κατά +/- 3 επίπεδα.

Αξιοπιστία στην οποία μπορείτε να βασίζεστε
Η διάρκεια ζωής του κλείστρου έχει βελτιωθεί κατά 33%, σε 200,000 κύκλους. Το κατασκευασμένο από κράμα μαγνησίου περίβλημα της μηχανής χρησιμοποιεί πάνω από 70 εξαρτήματα στεγανοποίησης, παρέχοντας αντοχή σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και στην υγρασία.
Μία κατάσταση "εφεδρείας" (Back-Up), ειδικά σχεδιασμένη για φωτογραφίσεις κρίσιμης σημασίας, επιτρέπει την ταυτόχρονη εγγραφή σε κάρτες μνήμης CF και SD. Όταν η μία κάρτα γεμίσει, ο χρήστης μπορεί να ακυρώσει την κατάσταση Back-Up και να συνεχίσει να αποθηκεύει τις λήψεις του μόνο στην κάρτα που έχει ελεύθερο χώρο.

Στην κατάσταση "ξεχωριστής εγγραφής", οι εικόνες γράφονται είτε στην κάρτα CF είτε στην κάρτα SD (σύμφωνα με την επιλογή του χρήστη). Όταν η επιλεγμένη κάρτα γεμίσει, εμφανίζεται το μήνυμα 'Card Full' και ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την δεύτερη κάρτα (εάν υπάρχει στην μηχανή). Οι ρυθμίσεις της μηχανής μπορούν να αποθηκεύονται στην κάρτα - μία δυνατότητα πολύτιμη για τους επαγγελματίες που προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις των μηχανών τους και θέλουν να μεταφέρουν τις ρυθμίσεις τους σε ενοικιαζόμενο εξοπλισμό, ή για τα πρακτορεία που απασχολούν μεγάλο αριθμό φωτογράφων και χρειάζονται έναν τρόπο για την τυποποίηση των ρυθμίσεων της μηχανής ή της μορφής των παραγόμενων αρχείων.

Φλας διασυνδεδεμένο με την απόσταση
Η EOS 1D Mark II διαθέτει το νέο σύστημα φλας E-TTL II της Canon, το οποίο βελτιστοποιεί τις εκθέσεις φλας, κυρίως στις περιπτώσεις όπου το θέμα κινείται ή βρίσκεται εκτός κέντρου. Βασισμένο σ' ένα νέο αλγόριθμο, το σύστημα φλας διασυνδέει τις πληροφορίες απόστασης που λαμβάνει από το σύστημα μηχανής/φακού με τα δεδομένα φωτομέτρησης (21 ζωνών) που λαμβάνει από το προ-φλας. Οι περιοχές με αφύσικα υψηλά επίπεδα τόνων (από αντανακλάσεις) αγνοούνται κατά τον υπολογισμό των παραμέτρων λειτουργίας του φλας, πράγμα το οποίο μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σφαλμάτων τα οποία οφείλονται στις αντανακλάσεις από το θέμα.

Ολοκληρωτικός έλεγχος
Η υποστήριξη εξαιρετικά χαμηλών (50 ISO) και εξαιρετικά υψηλών (3200 ISO) ρυθμίσεων επεκτείνει ακόμη περισσότερο την μεγάλη γκάμα ταχυτήτων ISO της μηχανής (100-1600), εάν χρειάζεται. Οι καταστάσεις φωτομέτρησης - συνολικής αποτίμησης (διασυνδεδεμένη με οποιοδήποτε σημείο AF), μερική, σημείου κέντρου, διασυνδεδεμένη με σημείο AF, πολλαπλών σημείων και μέσου όρου με αυξημένη βαρύτητα στο κέντρο - βασίζονται σ' ένα σύστημα 21 ζωνών. Οι εικόνες μπορούν να ελέγχονται ως προς την εστίαση και την σύνθεσή τους στην 230,000 pixel LCD οθόνη της μηχανής, ενώ μπορούν επίσης να περιστρέφονται αυτόματα. Η δυνατότητα μεγέθυνσης της εικόνας στην οθόνη κατά 10x (σε 15 βήματα) επιτρέπει τον έλεγχο συγκεκριμένων λεπτομερειών. Η μηχανή διαθέτει έξοδο Video (NTSC και PAL), καθώς και θύρες IEEE1394 (Firewire) και USB. Επίσης, είναι συμβατή με τα πρότυπα PictBridge και Direct Print για απευθείας εκτυπώσεις σε οποιονδήποτε φωτογραφικό εκτυπωτή συμβατό μ' αυτά τα πρότυπα, χωρίς την μεσολάβηση ενός PC. Μαζί με τις εικόνες μπορεί να εμφανίζεται ένα ιστόγραμμα κατανομής τιμών φωτεινότητας ή RGB στην οθόνη. Οι ταχύτητες κλείστρου κυμαίνονται από 1/8000 του δευτερολέπτου έως 30 δευτερόλεπτα, με μόλις 40 ms καθυστέρηση για την ελευθέρωση του κλείστρου και λειτουργία μείωσης του θορύβου καθοριζόμενη μέσω της λειτουργίας PFn.26.

Επεξεργασία εικόνων RAW
Η EOS 1D Mark II διατίθεται με το νέο λογισμικό Digital Photo Professional για την επεξεργασία αρχείων μορφής RAW, χωρίς συμπίεση, με υψηλή ταχύτητα. Η επεξεργασία εικόνων με το Digital Photo Professional είναι περίπου 6 φορές ταχύτερη συγκριτικά με το βοήθημα File Viewer των προηγούμενων μοντέλων. Το λογισμικό επιτρέπει την άμεση εφαρμογή των προσαρμογών του χρήστη στις εικόνες και την εμφάνιση των αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο, ενώ περιλαμβάνει επίσης μεγάλη γκάμα λειτουργιών επεξεργασίας εικόνων μορφής RAW, TIFF ή JPEG για τον έλεγχο παραμέτρων όπως η ισορροπία λευκού, η δυναμική περιοχή τόνων, η διόρθωση έκθεσης και οι τόνοι των χρωμάτων. Το λογισμικό υποστηρίζει τους χώρους χρωμάτων sRGB, Adobe RGB και Wide Gamut RGB, ενώ προσαρτά αυτόματα ένα προφίλ ICC (International Color Consortium) στις εικόνες μορφής RAW που μετατρέπονται σε μορφή TIFF ή JPEG. Αυτό επιτρέπει την πιστή απόδοση των χρωμάτων σε εφαρμογές λογισμικού που υποστηρίζουν προφίλ ICC, όπως το Adobe Photoshop. Υπάρχει επίσης δυνατότητα μαζικής εκτέλεσης συγκεκριμένων ενεργειών επεξεργασίας σ' ένα σύνολο αρχείων εικόνων, πράγμα το οποίο αυξάνει την αποτελεσματικότητα.

Το βοήθημα EOS Viewer Utility, το οποίο παρέχεται επίσης με την μηχανή, επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει ρυθμίσεις της μηχανής όπως η ισορροπία λευκού, η καμπύλη τόνων, οι ρυθμίσεις του πίνακα χρωμάτων, η ποιότητα των εικόνων JPEG καθώς και προσωπικές ρυθμίσεις.

Συμβατότητα με φακούς και φλας
Η EOS 1D Mark II είναι συμβατή με 60 και πλέον φακούς της σειράς EF της Canon (εξαιρουμένου του φακού EF-S), καθώς και με όλα τα φλας Speedlite της σειράς EX.