Νέα τεχνολογία διασύνδεσης συσκευών οικιακής ψυχαγωγίας HDMI

Η διασύνδεση HDMI αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση στη μετάδοση ψηφιακού περιεχομένου κορυφαίας ποιότητας.
Παρέχει δυνατότητα μεταφοράς σημάτων ψηφιακού βίντεο χωρίς συμπίεση ενώ ταυτόχρονα από το ίδιο καλώδιο μπορεί να μεταδοθεί ψηφιακό σήμα ήχου υψηλής πιστότητας. Επιπλέον η διασύνδεση HDMI υποστηρίζει συστήματα προστασίας περιεχομένου.
Η απουσία σταδίων ενδιάμεσων μετατροπών του σήματος από ψηφιακό σε αναλογικό και αντίστροφα σε συνδυασμό με την απουσία αλγορίθμων συμπίεσης καθιστούν την διασύνδεση HDMI ως την πλέον φιλική στην εξασφάλιση κορυφαίας ποιότητας.
Ταυτόχρονα, υποστηρίζεται η μεταφορά σημάτων ελέγχου γεγονός που θα επιτρέπει σε μελλοντικά συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας τον χειρισμό τους από ένα μοναδικό τηλεχειριστήριο/κέντρο ελέγχου.
Η διαφορά των HDMI καλωδίων σε σχέση με τα συνήθη καλώδια π.χ τύπου SCART είναι εύκολα αντιληπτή. Οι HDMI connectors είναι σημαντικά μικρότεροι σε μέγεθος ενώ ταυτόχρονα παρέχουν ασύγκριτα μεγαλύτερες δυνατότητες.

Πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα της HDMI διασύνδεσης - πέραν της εξασφάλισης κορυφαίας ποιότητας- είναι:
-Η εξάλλειψη των πολλαπλών καλωδιώσεων καθώς για την μεταφορά σήματος εικόνας και ήχου απαιτείται μόνο ένα καλώδιο.
-Αυτόματη προσαρμογή των σημάτων video σε τηλεοράσεις, projectors και συσκευές απεικόνισης γενικότερα καθώς τα χαρακτηριστικά προβολής π.χ λόγος πλευρών καθορίζονται αυτόματα με «επικοινωνία» των συσκευών χωρίς ανάγκη ρυθμίσεων από το χρήστη.
-Υποστήριξη ήχου υψηλής ποιότητας με δυνατότητα μεταφοράς έως 8 καναλιών και ρυθμών δειγματοληψίας έως 192 KHz.
-Απλούστερες και φιλικές καλωδιώσεις καθώς οι σχετικοί HDMI connectors είναι μικροί (περ. 21 χιλιοστά πλάτος) και τοποθετούνται εύκολα.
-Δυνατότητα διασύνδεσης με προσωπικούς υπολογιστές
Επιπλέον με εύρος ζώνης της τάξεως των 5 Gbps η διασύνδεση HDMI αποτελεί ένα μέσο που μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες μελλοντικών προτύπων μετάδοσης οπτικοακουστικού υλικού.

HDMI ή DVI
Μέχρι την εμφάνιση του HDMI η διασύνδεση DVI αποτελούσε την μοναδική οδό στην ψηφιακή μετάδοση εικόνας.
Η διασύνδεση HDMI αποτελεί ένα σαφώς πληρέστερο σύνολο το οποίο μάλιστα είναι συμβατό με DVI συσκευές.
Ειδικότερα παρέχονται καλώδια HDMI σε DVI μέσω των οποίων μπορεί για παράδειγμα να συνδεθεί ένα DVD player με ένα προβολέα με είσοδο DVI.
Φυσικά σε μια τέτοια διασύνδεση δεν υποστηρίζονται τα ειδικά χαρακτηριστικά του HDMI όπως η ταυτόχρονη μεταφορά ήχου λόγω των περιορισμών της DVI διασύνδεσης.
Επίσης οι συνδέσεις HDMI πλεονεκτούν ως προς το μέγιστο μήκος των σχετικών καλωδιώσεων.
Η Pioneer πιστεύει ότι η HDMI διασύνδεση αποτελεί την βέλτιστη λύση ψηφιακή μετάδοσης οπτικοακουστικού υλικού.

Το λογότυπο HDMI και το High-Definition Multimedia Interface είναι εμπορικά σήματα ή σήματα κατατεθέντα της HDMI licensing LLC.