Νέα Ψηφιακή Φωτογραφική Μηχανή PowerShot A80 από την Canon

Η Canon παρουσιάζει τη φωτογραφική μηχανή PowerShot A80 στα 4.0 Megapixel, το νέο κορυφαίο μοντέλο της σειράς PowerShot. Με πολλά χαρακτηριστικά και δυνατότητες οι οποίες απευλευθερώνουν τη δημιουργικότητα στα χέρια του φωτογράφου, η PowerShot A80 διαθέτει επίσης ένα νέο φακό με οπτικό zoom 3x, ταχύτατο διάφραγμα f/2.8, περιστρεφόμενη LCD οθόνη και σύστημα αυτόματης εστίασης 9 σημείων AiAF (Artificial intelligence Automatic Focus).
Μαζί με την μηχανή παρέχεται μία κάρτα CompactFlash χωρητικότητας 32 MB, η οποία επιτρέπει την αποθήκευση 14 έως 300 εικόνων[1].
Το νέο μοντέλο ενσωματώνει χαρακτηριστικά και λειτουργίες της βραβευμένης από τον οργανισμό EISA PowerShot G2 (η οποία ανακηρύχθηκε καλύτερη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή στην Ευρώπη για το 2002), σε μικρότερο και πιο κομψό σώμα, συνδυάζοντας έτσι τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας.
Ο ειδικά κατασκευασμένος από την Canon επεξεργαστής υψηλής απόδοσης DiGIC παρέχει δυνατότητα συνεχούς φωτογράφησης με ταχύτητα 2.4 καρέ/δευτερόλεπτο, καθώς και εγγραφή βίντεο διάρκειας έως 3 λεπτά, με ήχο.
Η μεγάλη ισχύς του DiGIC επιτρέπει επίσης την πλήρη εκμετάλλευση της κατοχυρωμένης τεχνολογίας iSAPS (intelligent Scene Analysis based on Photographic Space) της Canon, η οποία αποτελεί σημαντικό βοήθημα για το φωτογράφο καθώς ρυθμίζει εκ των προτέρων τη μηχανή για ταχύτερη εστίαση και επιλέγει τις κατάλληλες παραμέτρους φωτεινότητας και ισορροπίας λευκού.
Η PowerShot A80 υποστηρίζει επίσης το νέο πρότυπο PictBridge, το οποίο επιτρέπει την απευθείας σύνδεση της μηχανής σε οποιονδήποτε εκτυπωτή συμβατό αυτό, ανεξαρτήτως κατασκευαστή εξασφαλίζοντας εκτύπωση φωτογραφιών χωρίς την χρήση υπολογιστή.
"Οι πελάτες μας αρχίζουν να δρέπουν τους καρπούς της μακροχρόνιας και μεγάλης κλίμακας επένδυσης της Canon στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων οπτικών και ψηφιακών τεχνολογιών", σχολιάζει ο Hiroshi Komatsuzaki, Επικεφαλής του τμήματος Consumer Imaging της Canon Europe. "Αυτή η μηχανή θέτει νέα πρότυπα όσον αφορά στην ποιότητα εικόνας, την ευελιξία και τις δυνατότητες, ξεπερνώντας τα ανταγωνιστικά μοντέλα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη αγορά".
Περισσότερα pixels, μεγαλύτερος αισθητήρας CCD

Ο αισθητήρας CCD με ανάλυση 4.0 Megapixel είναι ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιείται στα βραβευμένα και δημοφιλή μοντέλα Digital IXUS 400 και PowerShot S45 της Canon. Κάθε pixel του είναι σχεδόν 50% μεγαλύτερο από αυτό του αισθητήρα της PowerShot A70, επιτρέποντάς σας να τραβάτε φωτογραφίες τόσο υψηλής ποιότητας, ώστε να εκτυπώνονται άψογα ακόμη και σε μέγεθος A3.
14 καταστάσεις λήψης

Οι 14 καταστάσεις λήψης που υποστηρίζει η PowerShot A80 παρέχουν στον χρήση απόλυτο έλεγχο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες λήψης, επιτρέποντάς του να επιλέξει τον τύπο και το επίπεδο αυτοματοποίησης που χρειάζεται.
Εκτός των πλήρως χειροκίνητων καταστάσεων λειτουργίας και προγραμμάτων Προτεραιότητας Διαφράγματος/Ταχύτητας Κλείστρου, η PowerShot A80 διαθέτει δύο εξειδικευμένες καταστάσεις χάρη στις οποίες καθίσταται εφικτή η αποθήκευση συχνά χρησιμοποιούμενων ρυθμίσεων. Οι καταστάσεις Πορτρέτου (Portrait) και Τοπίου (Landscape) ελαχιστοποιούν/μεγιστοποιούν το βάθος πεδίου, ενώ η κατάσταση Νυχτερινής Σκηνής (Night Scene) παρέχει αργή ταχύτητα συγχρονισμού για ρεαλιστικές εικόνες, με ισορροπημένη έκθεση, παρέχοντας τη δυνατότητα λεπτομερούς καταγραφής του θέματος και του φόντου.
Η κατάσταση Συρραφής Εικόνων (Stitch Assist) επιτρέπει την καταγραφή πολλαπλών εικόνων οι οποίες συντίθενται κατόπιν με το λογισμικό PhotoStitch της Canon για την δημιουργία πανοραμικών σκηνών μεγάλου μεγέθους. Η PowerShot A80 διαθέτει λειτουργία εγγραφής βίντεο διάρκειας έως 3 λεπτών με ήχο, το οποίο μπορεί να αναπαράγει και να επεξεργάζεται ο χρήστης με την ίδια τη μηχανή. Τέλος, διάφορα φωτογραφικά εφέ για την δημιουργία εικόνων με ζωντανά ή ουδέτερα χρώματα, χαμηλή όξυνση, τόνους σέπια, κ.α. βρίσκονται στη διάθεση του χρήστη για περισσότερη δημιουργικότητα στις λήψεις του.
Νέα οθόνη, βελτιωμένα οπτικά εξαρτήματα

Όταν δεν χρησιμοποιείται, η περιστρεφόμενη LCD οθόνη διπλώνει και ασφαλίζει πάνω στο σώμα της μηχανής, ώστε να προστατεύεται η επιφάνειά της. Η οθόνη ανοίγει κατά 180o περιστρέφεται κατακόρυφα σε σχεδόν οποιαδήποτε γωνία γεγονός το οποίο επιτρέπει τη φωτογράφιση σε οποιαδήποτε θέση - ακόμη κι όταν η μηχανή βρίσκεται πολύ χαμηλά στο δάπεδο, ή πολύ ψηλά στον αέρα. Επιπλέον, όταν η οθόνη είναι στραμμένη προς το θέμα η εικόνα και οι ενδείξεις προσαρμόζονται ανάλογα, διευκολύνοντας την αυτο-φωτογράφιση. Η χρήση περιστρεφόμενης LCD οθόνης σήμαινε λιγότερο διαθέσιμο χώρο για τον φακό, γεγονός το οποίο κατέστησε αναγκαία την ριζική επανασχεδίαση των οπτικών τμημάτων της μηχανής, με αποτέλεσμα το μέγεθός της να παραμένει μικρό όταν δεν χρησιμοποιείται. Αν και ο αισθητήρας CCD είναι μεγαλύτερος από αυτόν των προηγούμενων μοντέλων της σειράς PowerShot A, η Canon κατάφερε να σχεδιάσει έναν φακό f/2.8 με οπτικό zoom 3x (38 - 114mm σε αντιστοιχία με φιλμ 35mm) και μικρότερο μήκος σε κατάσταση σύμπτυξης.
Για να επιτευχθεί σωστή εστίαση σε όλη την έκταση της εικόνας (ακόμη και στα άκρα) με έναν φακό τόσο μικρού μεγέθους, χρησιμοποιούνται 2 ασφαιρικά στοιχεία. Χρησιμοποιώντας μία ειδική τεχνική "πίσω εστίασης", μετακινώντας μόνο ένα στοιχείο στην 3η ομάδα, ο νέος φακός επιτυγχάνει τέλεια εστίαση γρηγορότερα από τους φακούς προηγούμενων μοντέλων. Το γρήγορο διάφραγμα f/2.8 είναι τέλειο για λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, καθώς και για την επίτευξη μικρού βάθους πεδίου. Η λειτουργία ψηφιακού zoom αυξάνει τον συντελεστή μεγέθυνσης σε 11x (συνδυασμός οπτικού και ψηφιακού zoom).

Υψηλή ισχύς επεξεργασίας για υψηλό επίπεδο απόδοσης
Οι πολύπλοκοι αλγόριθμοι που απαιτούνται για τον ακριβή υπολογισμό της ισορροπίας του λευκού και την τέλεια απόδοση των χρωμάτων έχουν ενσωματωθεί στον υψηλής ταχύτητας επεξεργαστή DIGIC της Canon. Αυτό επιτρέπει στην PowerShot A80 να καταγράφει εικόνες εκπληκτικής ποιότητας, χωρίς συμβιβασμούς στην ταχύτητα απόκρισης της μηχανής. Ο επεξεργαστής DIGIC είναι τόσο γρήγορος, που ολοκληρώνει την επεξεργασία σε ελάχιστο χρόνο, μειώνοντας έτσι την ενεργειακή κατανάλωση. Η PowerShot A80 μπορεί να τραβήξει έως 250[2] λήψεις, ή να λειτουργεί σε κατάσταση εμφάνισης εικόνων για 280 λεπτά, με ένα μόνο σετ μπαταριών. Η μηχανή δέχεται απλές αλκαλικές μπαταρίες, ή επαναφορτιζόμενες μπαταρίες NiMH μεγέθους AA, για μεγαλύτερη ευελιξία στα ταξίδια και άλλες περιπτώσεις.

Σύστημα Αυτόματης Εστίασης AiAF 9 Σημείων
Το σύστημα αυτόματης εστίασης AiAF (Artificial intelligence Automatic Focus) έχει επεκταθεί ώστε να χρησιμοποιεί 9 ζώνες - είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο ισχυρό σύστημα τοποθετείται σε μία μηχανή της σειράς PowerShot A. Η εστίαση είναι πλέον πιο ακριβής, ανεξάρτητα από την θέση του θέματος. Ό Έξυπνος Αισθητήρας Προσανατολισμού επιτρέπει στην μηχανή να αποτιμά με διαφορετικό τρόπο το πλαίσιο AF ανάλογα με τον προσανατολισμό της λήψης - οριζόντιο ή κατακόρυφο - αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ακρίβεια της έκθεσης και μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την επεξεργασία των φωτογραφιών μ' έναν υπολογιστή, ή την διαδοχική προβολή τους σε μία τηλεόραση. Τέλος, υπάρχει δυνατότητα επιλογής ενός σημείου AF στο κέντρο, καθώς και δυνατότητα μεγέθυνσης της κεντρικής ζώνης της εικόνας, για χειροκίνητη εστίαση υψηλής ακρίβειας.

Αδιάβροχη θήκη και αξεσουάρ φακού
Για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ ή της κατάδυσης, υπάρχει διαθέσιμη μία προαιρετική θήκη - αδιάβροχη σε βάθος έως 40 μέτρα - με διπλό αντιθαμβωτικό γυαλί και επιφάνεια διάχυσης του φωτός του φλας. Για την αύξηση των δυνατοτήτων του φακού μπορείτε να τοποθετήσετε στην μηχανή έναν προσαρμογέα, ο οποίος επιτρέπει την τοποθέτηση ενός Μετατροπέα Ευρυγώνιου ή Μετατροπέα Τηλεφακού για αύξηση της εστιακής απόστασης σε 26.6-200mm (σε αντιστοιχία με φιλμ 35mm), καθώς και ενός φακού κοντινής λήψης (macro) για φωτογράφηση σε πολύ μικρές αποστάσεις.

Εκτύπωση χωρίς υπολογιστή
Για την εκτύπωση εικόνων φωτογραφικής ποιότητας στο σπίτι, δεν είναι απαραίτητη η χρήση υπολογιστή. Η PowerShot A80 μπορεί να συνδεθεί μέσω ενός καλωδίου USB απευθείας σε οποιονδήποτε φωτογραφικό εκτυπωτή συμβατό με το πρότυπο PictBridge, ανεξαρτήτως κατασκευαστή. Η μηχανή είναι επίσης συμβατή με τα πρότυπα Direct Print και Bubble Jet Direct της Canon. Όταν η εκτύπωση πραγματοποιείται σε έναν εκτυπωτή Canon, η μηχανή επιλέγει αυτόματα το κατάλληλο πρωτόκολλο επικοινωνίας για την μεγιστοποίηση της ταχύτητας και της ποιότητας εκτύπωσης.