IXUS 30 & IXUS 40 με μενού στην Ελληνική γλώσσσα

Οι νέες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές IXUS 30 & IXUS 40 της Canon διαθέτουν πλέον μενού και στην Ελληνική γλώσσσα
Η Canon, πρωτοπόρος στους τομείς της φωτογραφίας και των τεχνολογιών απεικόνισης, παρουσίασε τις κορυφαίες σχεδιαστικά ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, Digital IXUS 40 και Digital IXUS 30. Χάρη στη νέα τεχνολογία κατασκευής φακών η Canon κατέστησε εφικτή την κατασκευή ψηφιακών μηχανών με οπτικό ζουμ 3x σε μικρότερο μέγεθος από τα συνήθη.
Με ελκυστικές καμπύλες και μεταλλλικά σώματα, η Canon μεταφέρει τη σχεδιαστική φιλοσοφία της οικογένειας IXUS σε ανώτερο επίπεδο. Οι νέες μηχανές μοιάζουν με πραγματικό κόσμημα τεχνολογίας αιχμής. Διαθέτουν LCD οθόνη 2.0" και για ταχύτερη απόδοση ενσωματώνουν επεξεργαστή DIGIC II που εξασφαλίζει ανώτερη ποιότητα εικόνας και άμεση προβολή, καθώς και δυνατότητα λήψης βίντεο με διάρκει η οποία περιορίζεται μόνο από την χωρητικότητα της κάρτας SD [1].
"Όταν η τέχνη συναντά την τεχνολογική καινοτομία, δημιουργούνται πρότυπα στον χώρο του ντιζάιν", σχολιάζει ο Mogens Jensen, επικεφαλής του τομέα Consumer Imaging της Canon Europe. "Το νέο υλικό κατασκευής φακών UA που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές της Canon έδωσε στους σχεδιαστές μας τη δυνατότητα να εκμοντερνίσουν την αρχική σχεδίαση της οικογένειας IXUS που δημιούργησε τότε ο Yasushi Shiotani. Το αποτέλεσμα είναι απλά συναρπαστικό."

Φωτογράφηση
Οι φωτογραφίες των Digital IXUS 40 (4.0 Megapixel) και Digital IXUS 30 (3.2 Megapixel) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκτυπώσεις υψηλής ευκρίνειας σε μέγεθος έως A3 και A4, αντίστοιχα. Είναι από τις πρώτες στον κόσμο που διαθέτουν φακούς με στοιχεία UA (Ultra-high Refractive Index Glass Moulded (GMo) Aspherical lens - ασφαιρικός φακός από χυτό γυαλί εξαιρετικά υψηλού δείκτη διάθλασης).
Τα στοιχεία UA που ανέπτυξαν οι επιστήμονες της Canon οι οποίοι ασχολούνται με την έρευνα στον τομέα των υλικών κατασκευής φακών, δίνουν στο φακό των μηχανών εστιακή απόσταση 35-105mm (σε αντιστοιχία με φιλμ 35mm), επιτρέποντάς τους υψηλή ανάλυση με εξαιρετικά χαρακτηριστικά αντίθεσης, σε συνδυασμό με οπτικό ζουμ 3x.
Οι νέες μηχανές διαθέτουν επίσης σύστημα AiAF (Artificial Intelligence Auto Focus - Αυτόματη Εστίαση με Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης) 9 σημείων για ταχύτατη εστίαση υψηλής ακρίβειας, ακόμη κι όταν το θέμα δεν βρίσκεται στο κέντρο του κάδρου.

Επεξεργασία Εικόνας
Για εντυπωσιακή ποιότητα εικόνας με ασύλληπτη ταχύτητα, όλες οι βασικές λειτουργίες της μηχανής εκτελούνται από τον ειδικής σχεδίασης επεξεργαστή δεύτερης γενιάς της Canon, DIGIC II.
Ο DIGIC II βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με τον επεξεργαστή της επαγγελματικής φωτογραφικής μηχανής SLR EOS-1D Mark II της Canon,η οποία έχει απόδοση 69 Megapixel ανά δευτερόλεπτο.
Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε αυτός ο επεξεργαστής σε μηχανές της σειράς Digital IXUS. Ο επεξεργαστής DIGIC II εκτελεί ταχύτατα όλους τους πολύπλοκους αλγορίθμους που απαιτούνται για την απόδοση των χρωμάτων με ακρίβεια, την βελτίωση της ποιότητας της εικόνας, τον υπολογισμό της ισορροπίας λευκού και την φωτομέτρηση. Επιπλέον, παρέχει ταχύτατη απόκρισης της μηχανής και γρήγορη αυτόματη εστίαση, ενώ επιτρέπει τη λήψη ταινιών υψηλής ποιότητας και μεγάλης διάρκειας σε μικρό χρόνο εκκίνησης και συνεχή λήψη με ταχύτητα περίπου 2.4 καρέ/δευτ.[2]
Η προβολή των εικόνων είναι τόσο γρήγορη, όσο το ξεφύλισμα ενός άλμπουμ - οι χρήστες δεν πρόκειται ποτέ πλέον να κοιτάζουν την LCD οθόνη της μηχανής περιμένοντας πότε θα εμφανιστούν οι εικόνες.

Θαυμάσια αποτελέσματα σε όλες τις συνθήκες
Και οι δύο μηχανές ενσωματώνουν τεχνολογία iSAPS -η οποία υποβοηθά τη δουλειά του φωτογράφου. Η λειτουργία χρησιμοποιεί τις ρυθμίσεις της μηχανής και τα δεδομένα κατά την στιγμή της λήψης για να προβλέψει τον τύπο της σκηνής ώστε να βελτιώσει τις ρυθμίσεις ισορροπίας λευκού, εστίασης και έκθεσης. Επιπρόσθετα των καταστάσεων Αυτόματης Λήψης, Χειροκίνητης Λήψης, Συρραφής Εικόνων και Ταινίας, είναι διαθέσιμες 6 καταστάσεις "ειδικών σκηνών", οι οποίες βελτιστοποιούν την επιλογή των ρυθμίσεων εστίασης, έκθεσης, ταχύτητας ISO, ισορροπίας λευκού, ταχύτητας κλείστρου και φωτογραφικών εφέ ανάλογα με τις συνθήκες φωτογράφησης.
Οι χρήστες μπορούν να φωτογραφίζουν με άνεση και αυτοπεποίθηση, επιλέγοντας τον κατάλληλο τύπο σκηνής, όπως π.χ. Πορτραίτο, Νυκτερινή Σκηνή, Παιδιά & Ζώα, ή Εσωτερική Λήψη. Είναι επίσης διαθέσιμη και κατάσταση Υποβρύχιας Λήψης, για χρήση με την προαιρετική Θήκη Παντός Καιρού AW-DC30, η οποία είναι αδιάβροχη σε βάθος έως 3 μέτρα.

Το μέγεθος μετράει
Οι νέες μηχανές είναι εξαιρετικά λεπτές - 20.7 χιλ. η Digital IXUS 40 και 21.1 χιλ. η Digital IXUS 30 - και ζυγίζουν μόλις 115 και 130 γραμμάρια, αντίστοιχα [3]. Το μικροσκοπικό τους μέγεθος κατέστη εφικτό χάρη σε μία σειρά τεχνολογικών καινοτομιών, συμπεριλαμβανομένου του νέου φακού UA, της λεπτότερης LCD οθόνης, των βελτιωμένων τεχνικών συναρμολόγησης των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και της μικρότερης αλλά αποτελεσματικής μπαταρίας.

Ταινίες και βίντεο
Οι νέες IXUS έχουν δυνατότητα λήψης βίντεο μεγάλης διάρκειας (με ήχο και πλήρεις δυνατότητες προβολής και επεξεργασίας στην ίδια τη μηχανή), με μέγεθος αρχείου έως 1GB. Όταν χρησιμοποιούνται κάρτες SD υψηλής ταχύτητας, η διάρκεια των ταινιών περιορίζεται μόνο από την χωρητικότητας της κάρτας μνήμης. Είναι οι πρώτες μηχανές στον κόσμο με δυνατότητα λήψης βίντεο διάρκειας έως ένα λεπτό με ταχύτητα 60 καρέ/δευτ. και ποιότητα QVGA, πράγμα το οποίο επιτρέπει αναπαραγωγή της ταινίας με αργή κίνηση στην μηχανή, σε διάφορες ταχύτητες. Υπάρχει δυνατότητα επιλογής διάφορων ρυθμίσεων ταχύτητας καρέ και ανάλυσης, ανάλογα με την εφαρμογή στην οποία θα χρησιμοποιηθεί η ταινία, όπως π.χ. προβολή σε τηλεόραση ή αποστολή μέσω email.

Τίποτα δεν συγκρίνεται με μία εκτυπωμένη φωτογραφία
Το ειδικό πλήκτρο Εκτύπωσης/Κοινής Χρήσης απλοποιεί την άμεση εκτύπωση φωτογραφιών σε οποιονδήποτε φωτογραφικό εκτυπωτή συμβατό με το πρότυπο PictBridge, ο οποίος συνδέεται στη μηχανή μέσω καλωδίου USB. Οι Digital IXUS 40 και Digital IXUS 30 αποτελούν το ιδανικό ταίρι των νέων προσωπικών φωτογραφικών εκτυπωτών της σειράς SELPHY της Canon, οι οποίοι παρέχουν στους χρήστες άμεσες και ανθεκτικές στο χρόνο φωτογραφίες με ποιότητα εφάμιλλη αυτής ενός φωτογραφικού εργαστηρίου.
Εκτός από τις καταστάσεις Ταχυδρομικής Κάρτας και Εκτύπωσης Ημερομηνίας, οι νέες μηχανές διαθέτουν κατάσταση Φωτογραφίας τύπου ταυτότητας για την παραγωγή εκτυπώσεων κατάλληλων για πιστοποιητικά και αντίστοιχες χρήσεις, καθώς και μία κατάσταση Εκτύπωσης Ταινίας η οποία εκτυπώνει διαδοχικά έως 63 καρέ από μία ταινία.
Το πλήκτρο Εκτύπωσης/Κοινής Χρήσης επιτρέπει επίσης την μεταφορά εικόνων σε υπολογιστές με Windows, γρήγορα, εύκολα και αυτόματα.

Εύκολη προβολή
Η εξέταση των φωτογραφιών έχει γίνει πλέον απόλαυση, ενώ η αναζήτησή τους είναι πολύ πιο εύκολη, χάρη στην μεγάλη LCD οθόνη 2.0" με ανάλυση 118,000 pixels, η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της πίσω όψης των μηχανών. Ένας έξυπνος αισθητήρας προσανατολισμού συνυπολογίζει την θέση του ουρανού και του θέματος πριν από τον καθορισμό των ρυθμίσεων εστίασης, έκθεσης και ισορροπίας λευκού.
Κατόπιν περιστρέφει τις εικόνες στον σωστό προσανατολισμό, για εύκολη και απολαυστική προβολή στην LCD οθόνη. Η προηγμένη λειτουργία προβολής εικόνων σε μεγέθυνση διατηρεί την εμφανιζόμενη περιοχή και τον συντελεστή μεγέθυνσης κατά την διαδοχική προβολή των φωτογραφιών - πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο για την εξέταση μιας αλληλουχίας λήψεων της ίδιας σκηνής.

Οι μηχανές μιλούν ... ελληνικά
Οι νέες IXUS διαθέτουν μενού στα ελληνικά και μαζί με την IXUS i5 που πρόσφατα κυκλοφόρησε η Canon είναι οι μόνες ψηφιακές μηχανές στην αγορά που διαθέτουν τέτοια λειτουργία.
Συνοδεύονται από τις εφαρμογές λογισμικού ZoomBrowser EX 5.0 (Windows) και ImageBrowser 5.0 (Mac) οι οποίες χρησιμοποιούνται για την μεταφορά εικόνων από/προς τη μηχανή, καθώς και για την αρχειοθέτηση, εξέταση, διαγραφή, αντιγραφή και εκτύπωση φωτογραφιών και άλμπουμ. Οι εφαρμογές ZoomBrowser και ImageBrowser έχουν αναβαθμιστεί, παρέχοντας μεγαλύτερη ευκολία χρήσης και ταχύτερη λειτουργία εξέτασης εικόνων.
Παρέχουν επίσης δυνατότητα οργάνωσης, ταξινόμησης ή εμφάνισης των εικόνων βάσει διάφορων παραμέτρων. Το PhotoStitch είναι μία εφαρμογή για την δημιουργία πανοραμικών φωτογραφιών, με τη σύνθεση πολλαπλών επιμέρους λήψεων που τραβήχτηκαν σε κατάσταση Συρραφής Εικόνων. Οι ArcSoft PhotoStudio και ArcSoft VideoImpression είναι δύο εφαρμογές ψηφιακής επεξεργασίας βίντεο.

[1] Απαιτείται κάρτα SD υψηλής ταχύτητας
[2] Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν στην Digital IXUS 40. Η ταχύτητα συνεχούς λήψης της Digital IXUS 30 είναι περίπου 2.8 καρέ/δευτ.
[3] Κατά προσέγγιση, μόνο το σώμα