Ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων στην ψηφιακή ασφάλεια

Η Δράση «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων στην ψηφιακή ασφάλεια e-security» (στη συνέχεια e-security) εντάσσεται στο σύνολο των δράσεων του 4ου Νήματος της Ψηφιακής Ασφάλειας με κύριο στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων στα νέα ψηφιακά μέσα και την ψηφιακή ασφάλεια. Περιλαμβάνεται σε μια ευρύτερη κατηγορία πρωτοβουλιών/ ενεργειών του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» και συγκεκριμένα του Άξονα Προτεραιότητας 1 και ειδικότερα στον Ειδικό Στόχο 1.1 του ΕΠ-ΨΣ, οι οποίες υποστηρίζουν την προώθηση της χρήσης των ΤΠΕ κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.

Η εν λόγω δράση θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Κωδικού Θέματος Προτεραιότητας 11: «Τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (πρόσβαση, ασφάλεια, δυνατότητα λειτουργικής εναλλαγής συστημάτων, πρόληψη κινδύνου, έρευνα, καινοτομία, ηλεκτρονικό περιεχόμενο κ.λ.π.)».

Η δράση e-security, αφορά στην υλοποίηση στοχευμένων επενδύσεων στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας, από επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός της Ελληνικής Επικράτειας και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του Κανονισμού (ΕΚ)1998/2006 .

Στόχος της δράσης είναι οι εταιρίες που θα ενισχυθούν να μπορούν να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους ψηφιακούς κινδύνους / απειλές (κακόβουλες ή μη), που μπορεί να δεχτούν σημαντικοί πόροι της εταιρίας, όπως η διαχειριζόμενη πληροφορία, τα πληροφοριακά της συστήματα, λογισμικό κλπ.

Η παρούσα δράση έχει σκοπό να επιτρέψει, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, στις ενισχυόμενες επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν:

  • Ιδιωτικότητα και εμπιστευτικότητα στην εταιρική πληροφορία τους, ώστε αυτή να είναι προσβάσιμη μόνο από εξουσιοδοτημένους χρήστες.
  • Ακεραιότητα δεδομένων, ώστε τα δεδομένα τους να τροποποιούνται με συγκεκριμένο και εξουσιοδοτημένο τρόπο.
  • Ακεραιότητα συστημάτων, ώστε αυτά να μπορούν να εκτελούν το σύνολο των λειτουργιών για τις οποίες προορίζονται με τρόπο αναλλοίωτο, ελεύθερο από σκόπιμη ή ακούσια μη εξουσιοδοτημένη τροποποίηση.
  • Διαθεσιμότητα δεδομένων και συστημάτων, ώστε αυτά να είναι προσβάσιμα από εξουσιοδοτημένους χρήστες όσο γίνεται για περισσότερο χρόνο.
  • Ενισχύοντας τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν απειλές απάτης και να διαχειριστούν τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από χρήση επιβλαβούς περιεχομένου επιτυγχάνεται η αύξηση της εμπιστοσύνης στη χρήση του διαδικτύου και γενικότερα των ΤΠΕ.

    Η Δράση «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων στην ψηφιακή ασφάλεια (e-security)» ξεκινάει την Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009. Ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 7η Μαϊου 2009 στις 12.00μμ.

    Αναλυτικά : http://esecurityportal.digitalaid.gr/